Apel o opracowanie planu dzialania UE na rzecz żywności pochodzenia roślinnego
Ponad 130 organizacji wzywa do opracowania unijnego Planu Działania na rzecz Żywności Pochodzenia Roślinnego.
Federacja Konsumentów wraz z ponad 130 organizacjami reprezentującymi rolników, pracowników służby zdrowia, konsumentów, dobrostan zwierząt i interesy środowiskowe zwróciła się do Komisarza UE ds. rolnictwa i żywności Christophe'a Hansena, wzywając go do opracowania do roku 2026 unijnego planu działania na rzecz żywności pochodzenia roślinnego.
List, którego sygnatariuszami są m.in. BEUC, EPHA, Greenpeace, Birdlife, EEB, IFOAM i Freshfel, wzywa do przygotowania działań, które wzmocnią cały łańcuch rolno-spożywczy od rolnika do konsumenta oparty na roślinach, z naciskiem na żywność pochodzenia roślinnego i wskazuje sześć obszarów, w których plan działania na rzecz żywności pochodzenia roślinnego mógłby pomóc w:
● osiągnięciu strategicznej autonomii w zakresie białek
● zapewnieniu rolnikom nowych możliwości biznesowych
● poprawie zdrowia
● ochronie klimatu i środowiska
● oszczędności pieniędzy
● wzmocnieniu spójności polityki.
Sygnatariusze chcą, aby Komisarz zapewnił, że rozwój Planu zostanie uwzględniony w Wizji Przyszłości Rolnictwa i Żywności, dokument ten spodziewany jest pod koniec lutego br.
Plan działania może być inspirowany duńskim planem działania na rzecz upraw roślinnych, a organizacje twierdzą, że postawiłby on żywność pochodzenia roślinnego na równi z hodowlą zwierząt, zapewniając potencjał wzmocnienia autonomii Europy i wsparcia dywersyfikacji produkcji rolnej.
![]() |
Apel o opracowanie planu dzialania UE na rzecz żywności pochodzenia roślinnego |
---|