5 kroków świadomego konsumenta - dodatki do żywności
Federacja Konsumentów w ramach realizacji projektu pt. „ FOOD – od wzmocnienia organizacji konsumenckiej do edukacji konsumenckiej” przedstawia grafikę z ważnymi i kluczowymi tematami, które pomogą konsumentom w codziennych wyborach. Grafiki powstały na podstawie badania ankietowego, które przeprowadziliśmy latem 2020 roku. Zachęcamy do zapoznania się z raportem pt. „Zachowania polskich konsumentów na rynku produktów spożywczych”.
Link:
Codziennie przez pięć dni będziemy publikować jeden z pięciu kroków świadomego konsumenta. Mogłoby się wydawać, że to tak niewiele, do policzenia na palcach jednej dłoni, ale tak dużo dla zdrowia i zdrowszego żywienia.
Pierwszy krok świadomego konsumenta dotyczy wiedzy o substancjach dodatkowych, czyli o dodatkach do żywności, które w prawie każdym produkcie nam towarzyszą. Oczywiście nie są dodawane niepotrzebnie, a to zapewnia nam prawo do którego muszą się stosować producenci i które chroni nasze zdrowie.
Jak dzielimy substancje dodatkowe oraz czy warto się ich bać ? Na te pytania znajdziemy odpowiedź w infografice „Pięć kroków świadomego konsumenta”.