Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia
Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia po raz pierwszy w historii obchodzimy właśnie dzisiaj.
Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) wyznaczyła 29 września jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności (International Day of Awareness of Food Loss and Waste).
Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności ma bardzo ważne znaczenie dla nas jako konsumentów oraz dla naszego środowiska.
Paradoksalnie, w Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych jest wyrzucanych do kosza (dane z Eurostat 2006 r. ), a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie (GUS,2019 r.).
W raporcie Banków Żywności z 2019 r. możemy dowiedzieć się więcej o naszych złych nawykach. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%), ponieważ uważamy że żywność jest zepsuta (65,2%), przeoczyliśmy datę ważności (42%) oraz przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia (26,5% ).
Dlaczego warto ograniczyć marnowanie żywności ?
Na świecie około 14% wyprodukowanej żywności jest zaliczana jako odpad jeszcze przed trafieniem na sklepowe półki, ponieważ ulega zniszczeniu i zepsuciu podczas zbioru, transportu lub w trakcie magazynowania, przez co nie trafia do konsumenta finalnego.
Jeszcze większa ilość jedzenia jest marnowana na poziomie sprzedaży detalicznej czyli sklepów oraz konsumentów. Woda, energia, pieniądze, paliwo i praca, które były użyte w łańcuchu od producenta do konsumenta idą na marne, a to generuje wielkie straty w portfelach i ogromne szkody w środowisku, przyczyniając się do zmiany klimatu.
Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności wymaga uwagi i działań nas wszystkich , od producentów żywności, przez łańcuch dostaw żywności, po przemysł spożywczy i konsumentów.
Jakie działania są podejmowane aby zapobiec marnowaniu żywności ?
Na szczeblu Unii Europejskiej wprowadzono strategię „Od pola do stołu” , która jest podstawą Europejskiego Zielonego Ładu i ma celu usprawnić i stworzyć zrównoważony system żywnościowy, który :
- będzie przyjazny dla środowiska i będzie łagodzić zmiany klimatyczne,
- przywróci różnorodność biologiczną,
- zapewni bezpieczeństwo żywnościowe, dostęp do bezpiecznej, pożywnej i zrównoważonej żywności
- zachowa przystępność cenową żywności oraz zapewni godziwe wynagrodzenia w szczególności dla producentów surowców.
Jakie działania mogą podjąć konsumenci by zapobiec marnowaniu żywności ?
- Kupuj to czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów,
- Sprawdzaj daty na opakowaniu, (należy spożyć przed, należy spożyć do)
- Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie
- Zapobiegaj, jeżeli wiesz, że czegoś nie zjesz to pomóż potrzebującym lub utrwal żywność poprzez mrożenie, wekowanie, suszenie.
Raport Banków Żywności : https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2019/11/banki-zcc87ywnosci_-raport-nie-marnuj-jedzenia-2019.pdf
Źródło : http://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/
<< FOOD - od wzmocnienia potencjału organizacji konsumenckiej do edukacji konsumenckiej