Czy w dobie pandemii żywność jest bezpieczna?
W związku z pandemią SARS-CoV-2 podlegamy szeregu obostrzeniom w codziennym życiu. Ograniczamy nasze aktywności, a równocześnie szukamy informacji, jak ustrzec się przed zachorowaniem. Jednym z często powtarzających się pytań jest to, czy żywność, którą teraz kupujemy, jest bezpieczna i nie stanowi źródła zakażenia.
Stan wiedzy na 23 marca 2020:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - EFSA opublikował stanowisko, w którym czytamy, że brak jest naukowych dowodów na to, że żywność może być źródłem lub ogniwem transmisji koronawirusa. A zatem nie musimy obawiać się żywności, ale powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na warunki higieniczne, w jakich przygotowujemy ją do spożycia.
Organy nadzorujące rynek wydały zalecenia dla producentów, hodowców, dystrybutorów w związku z koronawirusem.
Również konsumenci powinni stosować się do zaleceń, ale generalnie są to zalecenia, wskazówki i rady, które zawsze powinny nam towarzyszyć w życiu codziennym. Odpowiednie przechowywanie żywności, obróbka termiczna, mycie, przestrzeganie terminów spożycia wskazanych przez producenta czy dystrybutora itp. to zawsze elementy bezpiecznego korzystania z żywności.
Więcej informacji znajdziemy na stronach:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route (w języku angielskim)
https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/
https://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=7198&lang_id=1
http://www.zphoreca.pl/cpt_prasowe/zbior-dobrych-praktyk-dla-bezpiecznego-dowozu-posilkow/
http://www.fao.org/2019-ncov/q-and-a/en/ (Q&A w języku angielskim)
Plakat PZH który można pobrać https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/02/PLAKAT-KORONAWIRUS-A2-2.pdf
<< FOOD - od wzmocnienia potencjału organizacji konsumenckiej do edukacji konsumenckiej