Stanowisko Federacji Konsumentów wobec znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych – produkty mięsne.

W roku 2019 Europejska Organizacja Konsumencka – BEUC przeprowadziła badanie  postaw konsumentów wobec zrównoważonej żywności, które wykazało, że większość konsumentów nie wydaje się być zaniepokojona nazewnictwem wegetariańskich "burgerów" lub "kiełbasek", o ile produkty te są wyraźnie identyfikowane jako wegetariańskie lub wegańskie. Średnio tylko 1 na 5 europejskich konsumentów (20,4%) uważa, że stosowanie "mięsnych" nazw nigdy nie powinno być dozwolone w przypadku produktów wegetariańskich i wegańskich. Większość respondentów (42,4%) uważa, że nazwy te powinny być dozwolone pod warunkiem, że produkty są wyraźnie oznaczone jako wegetariańskie/wegańskie, a 1 na 4 (26,2%) nie widzi żadnego problemu w stosowaniu takich nazw.

<< Aktualności

infotekafundacjafk