Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia

Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia po raz pierwszy w historii obchodzimy właśnie dzisiaj.

Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) wyznaczyła 29 września jako Międzynarodowy Dzień  Świadomości o Stratach  i Marnowaniu  Żywności (International Day of Awareness of Food Loss and Waste).

Ograniczenie strat i marnotrawstwa  żywności ma bardzo ważne znaczenie dla nas jako konsumentów oraz dla naszego środowiska.

Paradoksalnie, w  Polsce aż  9 mln ton artykułów spożywczych jest wyrzucanych do kosza (dane z Eurostat 2006 r. ), a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie (GUS,2019 r.).

W raporcie Banków Żywności z 2019 r.  możemy dowiedzieć się więcej  o naszych złych nawykach. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%), ponieważ uważamy że żywność jest zepsuta (65,2%), przeoczyliśmy datę ważności (42%) oraz przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia (26,5% ).

Dlaczego warto ograniczyć marnowanie żywności ?

Na świecie około 14% wyprodukowanej żywności jest zaliczana jako odpad jeszcze przed trafieniem na sklepowe półki, ponieważ ulega zniszczeniu i zepsuciu  podczas zbioru,  transportu lub w trakcie magazynowania,  przez co nie trafia do  konsumenta finalnego.

Jeszcze większa ilość jedzenia jest marnowana na poziomie sprzedaży detalicznej czyli sklepów oraz konsumentów. Woda, energia, pieniądze, paliwo i praca, które były użyte w łańcuchu  od producenta do konsumenta  idą na marne, a to generuje wielkie straty w portfelach i ogromne szkody w środowisku, przyczyniając się do zmiany klimatu.

Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności wymaga uwagi i działań nas wszystkich , od producentów żywności, przez  łańcuch dostaw żywności, po przemysł spożywczy  i konsumentów.

Jakie działania są podejmowane aby zapobiec  marnowaniu żywności ? 

Na szczeblu  Unii Europejskiej wprowadzono strategię „Od pola do stołu” , która jest  podstawą Europejskiego Zielonego Ładu i ma  celu usprawnić i stworzyć zrównoważony system żywnościowy, który :

  • będzie przyjazny dla środowiska i będzie łagodzić  zmiany klimatyczne,
  • przywróci różnorodność biologiczną,
  • zapewni bezpieczeństwo żywnościowe,  dostęp do bezpiecznej, pożywnej i zrównoważonej żywności
  • zachowa przystępność cenową żywności oraz zapewni godziwe wynagrodzenia w szczególności dla producentów surowców.

Jakie działania mogą podjąć konsumenci by zapobiec marnowaniu żywności ?

  1. Kupuj to czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów,
  2. Sprawdzaj daty na opakowaniu, (należy spożyć przed, należy spożyć do)
  3. Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie
  4. Zapobiegaj, jeżeli wiesz, że czegoś nie zjesz to pomóż potrzebującym lub utrwal żywność poprzez mrożenie, wekowanie, suszenie.

Raport Banków Żywności : https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2019/11/banki-zcc87ywnosci_-raport-nie-marnuj-jedzenia-2019.pdf

Źródło : http://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/

<< Aktualności

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij