Chcemy, by w dziale dotyczącym żywności stałe miejsce znalazło się dla tematu niemarnowania żywności..

42% POLAKÓW PRZYZNAJE, ŻE WYRZUCA ŻYWNOŚĆ

Dzięki uprzejmości ekspertów od tej tematyki – Federacji Banków Żywności – będziemy publikować różne artykuły, które są ich autorstwa. Niby że temat jest znany i może liczyć na powszechne zrozumienie i poparcie, nadal jest coś nie tak.  A marnowanie żywności to gigantyczny i pojemny temat. Produkcja żywności to obciążenie dla środowiska, zakupy żywności to podstawowe koszty utrzymania gospodarstwa domowego – miedzy 40 a 60%!, ubóstwo, źle zbilansowana dieta wpływająca niekorzystnie na stan zdrowia i dziesiątki innych problemów. To po prostu starsza pani z sąsiedztwa, która oszczędza na jedzeniu, a my…
No dobrze starczy tego moralizatorstwa, oddajmy głos specjalistom od tematu pomocy żywnościowej i działania na rzecz niemarnowania żywności.

Czy jesteśmy narodem marnotrawców?

Statystyki są przerażające. Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006). Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy.

PEŁNE ŚMIETNIKI, PUSTE TALERZE

Marnujemy na potęgę, a tymczasem już 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie – to wzrost o ponad 400 tysięcy w stosunku do ubiegłego roku (GUS, 2019). Rosnąca bieda to większe potrzeby pomocy żywnościowej. Aby zmienić tę sytuację, potrzebne są zmiany prawne i instytucjonalne, ale walkę z marnowaniem powinniśmy zacząć przede wszystkim od siebie.

Większość żywnościowych śmieci to wina konsumentów - to właśnie ta grupa odpowiada za 53% omawianego zjawiska. Nie bez winy są też przetwórcy (19%), producenci (11%), gastronomia (12%) i w końcu sklepy (5%) (Eurostat, 2012) . Aby odwrócić martwiącą tendencję kupujących do wyrzucania jedzenia, trzeba głośno mówić o szkodliwych skutkach marnotrawstwa - ekonomicznych, ekologicznych, a w końcu - społecznych.

NARÓD MARNOTRAWCÓW

Według badań zrealizowanych przez SGGW w pierwszej połowie roku 2019 w ramach projektu PROM* na grupie 1115 osób, 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Deklarowany poziom marnowania żywności wśród konsumentów w 2019 roku utrzymuje się więc na zbliżonym poziomie w stosunku do ubiegłego roku. Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%). Głównym powodem, dla którego żywność w polskich gospodarstwach domowych trafia do kosza, jest jej zepsucie (65,2%). Dalsze w kolejności to przeoczenie daty ważności (42%) oraz przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%).

 

Źródło: nie marnuj jedzenia 2019 RAPORT FEDERACJI POLSKICH BANKÓW ŻYWNOŚCI


Na podstawie: "Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności" prof. dr hab. D. Kołożyn-Krajewska, dr inż. B. Bilska, dr inż. M. Tomaszewska, SGGW 2019 

 

To, co w tym badaniu uderza, to to, że konsumenci nie zmieniają w praktyce swoich zachowań, mimo że tak dużo mówi się o tym problemie, nie tylko oczywiście w Polsce.

 
<< Aktualności

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij