World Food Safety Day 2020

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzimy już niedługo, czyli 7 czerwca.

By świadomie świętować ten dzień warto  dowiedzieć się więcej na jego temat.

Po kilku latach prac nad pomysłem upowszechniania  wiedzy w obszarze  bezpieczeństwa żywności,  podczas  Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, które odbyło się 20 grudnia 2018 roku przyjęto rezolucję ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności i przyjęto coroczną datę obchodzenia tego dnia,  którą jest 7 czerwca.

 

Skąd pomysł obchodzenia Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności ?

Obecnie żywność jest produkowana w większych ilościach i wysyłana  na większe odległości niż kiedykolwiek, dzięki czemu żywność staje się coraz bardziej dostępna i zróżnicowana, produkty pochodzą  z każdego zakątka świata i musiały przemierzyć wiele kilometrów by znaleźć się na naszym talerzu, eksport i konsumpcja napędzają gospodarkę, dlatego też  bezpieczeństwo żywności odgrywa tutaj  kluczową rolę na  każdym etapie łańcucha , zaczynając od siewu po zbiór, przetwarzanie, przechowywanie, dystrybucję  aż do przygotowania i konsumpcji.

Zgodnie ze strategią “A farm to fork” czyli  “Od pola do stołu”,  która ma za zadanie usprawnienie europejskich działań związanych z bezpieczeństwem  żywności, żywieniem i zdrowiem publicznym oraz zapewnienie   wszystkim dostępu do bezpiecznej  i zrównoważonej żywności. W strategii „Od pola do stołu” każdy odgrywa ważną rolę, by żywność była bezpieczna dla konsumenta i nie miała negatywnego wpływu na naturę.

Niebezpieczna żywność, która jest zanieczyszczona  mikrobiologicznie, chemicznie lub fizycznie   jest zagrożeniem dla zdrowia i życia konsumentów oraz  wpływa negatywnie na  gospodarkę i zakłóca swobodny handel.

Szacuje się, że na świecie  co najmniej  1 osoba na 10  choruje po spożyciu skażonej żywności   przez co 420 000 osób umiera każdego roku ! W  tym 125 000 dzieci poniżej 5 roku życia.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa żywności pierwszy raz był obchodzony w 2019 r.

Ubiegłoroczne wydarzenie było przeprowadzone pod  hasłem „ Bezpieczeństwo Żywności, biznesem każdego”. Celem tego hasła było zwrócenie uwagi, iż bezpieczeństwo żywności  to wspólna odpowiedzialność rządów, przemysłu spożywczego, producentów i konsumentów  oraz, że bezpieczeństwo żywności stanowi jedno z najważniejszych globalnych wyzwań XXI wieku.

W 2020 roku obchodzimy po raz drugi Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który  ma na celu wzmocnienie  globalnych  działań   związanych z promowaniem wiedzy  dotyczącej bezpieczeństwa żywności  oraz zachęca wszystkich do odpowiedzialnej i świadomej  postawy niezależnie od tego, czy  uprawiasz, przetwarzasz, transportujesz, przechowujesz, dystrybuujesz, sprzedajesz, przygotowujesz, serwujesz lub konsumujesz żywność, ponieważ każdy z nas odpowiada za bezpieczeństwo  żywności, która znajduje się w naszych rękach.


Choroby przenoszone przez  zanieczyszczoną żywność utrudniają rozwój społeczno-gospodarczy przez przeciążanie systemów opieki zdrowotnej i powodują negatywne skutki w gospodarce narodowej, turystyce i handlu.

Co my, jako konsumenci możemy zrobić by nasza żywność była bezpieczniejsza ?

Żywność, którą spożywamy pochodzi z natury, a dbałość o stan środowiska i czystość natury  to pierwszy krok do bezpieczeństwa żywności. 

5 czerwca to Światowy Dzień Ochrony Środowiska. Chroniąc środowisko w którym żyjemy, dbamy również o nasze zdrowie.

Za bezpieczeństwo żywności, która trafiła na nasz stół nie odpowiada tylko producent żywności czy sprzedający, ale również my sami.  Zaczynając od właściwego transportu zakupów do domu,  utrzymania czystości naszych rąk oraz miejsc gdzie myjemy, oczyszczamy, kroimy i przygotowujemy posiłki, po odpowiednie przyrządzanie czyli obróbkę termiczną z zachowaniem właściwej temperatury i odpowiedniego czasu, aż do przechowywania żywności i  oddzielenia żywności surowej od ugotowanej, utrzymania jej w bezpiecznej temperaturze oraz stosowania zasady pierwszeństwa (pierwsze przyszło, pierwsze wyszło) i sprawdzania terminów przydatności.

Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności :

  1. Utrzymuj czystość rąk, powierzchni, myj owoce i warzywa,
  2. Oddziel żywność surową od ugotowanej,
  3. Gotuj dokładnie,
  4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze,
  5. Używaj bezpiecznej wody i żywności.
Pięć krotków do bezpiecznej żywności
Plakat z hasłem z edycji 2020

#WorldFoodSafetyDay2020 #ForNature

<< Artykuły spożywcze

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij