Niska temperatura nie dla pomidora

Wiele osób, próbując zapobiec marnowaniu żywności, po powrocie z zakupów upycha wszystkie produkty w lodówce. To duży błąd! Niektórym produktom nie służą niskie temperatury.

 

LODÓWKA

 

Nabiał, wędliny czy gotowe produkty garmażeryjne bezwzględnie powinny być przechowywane w lodówce. W ten sposób można trzymać także wszystkie warzywa liściaste. Chłód lubią brokuły, jabłka i owoce jagodowe - maliny, poziomki czy borówki. Do chłodziarki schowaj też grzyby i kiszoną kapustę. Pamiętaj również o odpowiednim

ulokowaniu produktów:

  • górna półka - przetwory, dżemy
  • środkowa półka - nabiał, sałatki
  • dolna półka - mięso, ryby
  • szuflady - warzywa i owoce
  • półki na drzwiach - mleko, soki, musztarda

To takie ogólne zasady odnoszące się do wielu lodówek. Ale najlepiej sprawdzić w instrukcji i oznaczenia wewnątrz lodówki, czy nie powinniśmy zmienić miejsc trzymania produktów i stosować się do zaleceń producenta. Trzymać produkty uporządkowane i na pewno nie razem surowe mięso czy ryby obok gotowych do spożycia. Przyp. FK

 

TEMPERATURA POKOJOWA

 

W lodówce pod żadnym pozorem nie powinno się trzymać pomidorów - to pozbawia je aromatu i przyspiesza psucie. Niskie temperatury nie służą też melonom, gruszkom, bananom, awocado i wszelkim owocom cytrusowym.
Ciekawostka: awokado – jeśli chcesz przyspieszyć proces dojrzewania tego zielonego przysmaku, wrzuć go do papierowej torby razem z bananem lub jabłkiem. 

Źródło: „Zero waste w twoim domu”, Banki Żywności.

<< Artykuły spożywcze

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij