Świąteczne zakupy - smaczne i przemyślane

Święta Bożego Narodzenia to czas zakupów. Pieniądze przeznaczamy nie tylko na upominki dla najbliższych, ale także na produkty spożywcze, z których przygotujemy zapewne 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, a potem świątecznych. Kuszeni promocjami oraz „gwarancją najniższej ceny” nie zapominajmy jednak, że częściej liczy się jakość, a nie ilość. Zasada ta ma zastosowanie również do żywności.

Z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że co trzeci Polak wyrzuca artykuły spożywcze. Szczególnie dużo jedzenia marnujemy w okolicach świąt. Nie jest to tylko polska „przypadłość”. Jak wynika z danych zebranych przez Banki Żywności, 1/3 światowej produkcji żywności jest marnowana. W Polsce to blisko 9 000 000 ton. Z badań przeprowadzonych przez Eurostat wynika, że najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny, a także owoce i warzywa. Dlaczego? Konsumenci, którzy wzięli udział w ankiecie, przyznali, że przegapili termin przydatności do spożycia, niewłaściwie przechowywali jedzenie, zrobili zbyt duże zakupy, a także przygotowali za duże porcje posiłków.

Warto więc zrobić listę produktów, które będą nam potrzebne do przygotowania jedzenia na święta, sprawdzić terminy przydatności do spożycia i informacje o przechowywaniu, gotowe potrawy przechowywać w odpowiednich warunkach. Coś nam zostało? Może można potrawy przepakować do pojemników i zamrozić albo wykorzystać do przygotowania innych dań. Chwila zastanowienia przy okazji zakupów i zadbamy o domowy budżet, ale także - nie marnując żywności -  przyczynimy się do ochrony środowiska. 

 

 

 

<< W sklepie

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij